Fotvårdstips

Fotvårdstips som hjälper!


Här hittar du mina praktiska fotvårdstips om de vanligaste besvären som jag stöter på i min praktik, nämligen: vårtor, fotsvamp, nagelsvamp och
egen vård hemma

Min tanke med dessa undersidor är att gå lite mer på djupet kring vad som orsakar dessa besvär och hur man på bästa sätt kan behandla symptomen. Och då menar jag inte bara inne hos mig i kliniken utan även hemma på egen hand genom våra olika fotvårdsprodukter.

Trevlig läsning!

Vårtor

Fotsvamp

Förebygg fotsvamp genom att:

  • Byta strumpor minst varje dag
  • Tvätta strumpor och underkläder helst i biocool tvättmedel den dödar svamp och andra mikroorganismer redan vid 30 grader
  • Torka fötterna torra efter bad och dusch
  • Torka mellan tårna
  • Använd badtofflor i offentliga fuktiga miljöer såsom gym och badhus. Där trivs svampsporerna
  • Använd strumpor som andas 
  • Undersök fötterna i mellanåt för att upptäcka eventuella förändringar. Hel hud och hela naglar skyddar mot mikroorganismer som är svårt att få bukt med när det väl fått fäste
  • Byt skor varje dag. Trasig hud är alltid en inkörsport för bland annat fotsvamp
  • Använd fotprodukter som dödar svampen. En person som en gång haft svamp har lättare att få återfall för det kan ligga kvar latent i kroppen
  • Att förebygga är också klokt. En helt frisk spänstig hud får man genom att smörja fötterna. Torr hud ger sprickor som är inkörsport för  mikroorganismer
  • Om man har haft svamp så riskerar man att få tillbaka det eftersom det är ärftligt

Nagelsvamp

Det tar lång tid att bli frisk från nagelsvamp. Eftersom behandlingen är lång krävs ett målmedvetet arbete varje dag. Kontinutet är A och O för ett lyckat resultat.

Fotografera nageln/naglarna innan behandlingens start. Man glömmer lätt hur det såg ut från början. Ta sedan ny bild med 2 månaders intervaller. Händelseförloppet går sakta. Har man då bilder att jämnföra med ser man klart och tydligt att något händer. Det sporrar en till att fullfölja behandlingsplanen.

Innan du startar en behandling rekommenderar jag dig ett besök hos en medicinsk fotterapuet. Terapueten kan då slipa ner dina tjocka angripna svampnaglar och du får då bästa tänkbara utgångsläge att satarta behandlingen på.

Ge inte upp! Kämpa på! Det ger resultat! Skam den som ger sig!

Lycka till!

Behandling av angripna naglar

1. Nagelkräm eller Nåva Nagelgel

Smörj in den angripna nageln 2 ggr/dag i upp till 2 mån, det kan ta tid innan något resultat syns, dokumentera gärna med bilder för att lättare följa processen. Krämen/gelen stärker den friska delen av nageln men kan även luckra upp sjuka delen av nageln vilket är bra, nageln kan även skifta färg eller lossna vilket bara är en fördel. Avstannar läkningen kan det vara bra att byta till det andra preparatet.

2. Nagelolja Special

När krämen/gelen gjort sin verkan kan man gå över på Nagelolja special som stimulerar och stärker den nya nageln. Även oljan innehåller svamphämmande Decalakt och Citron-Myrten som är antiseptisk.

Oljan penslas på 2ggr/dag tills en tydlig förbättring syns, sedan kan man underhålls-behandla 1ggr/dag. Oljan är lätt blekande på friska naglar, kan ge någon missfärgning på angripen nagel.

Oljan kan användas generöst och är bra även för huden kring nageln. Har en frisk doft av citron och timjan.

3. Nagelolja Eterisk

Att användas när infektionen är över. Oljan är blekande, stärkande och ger snabbväxande glansiga naglar och kan motverka återinfektion. Bra även för sköra missfärgade naglar både på händerna och fötterna. Oljan innehåller 5% eteriska oljor med härlig citrusdoft. Oljan innehåller Citron-Myrten som är antiseptisk.

För bästa resultat kan man även behandla huden parallellt med BioCool fotbad och Hand och Fotsalva special.

Behandlingen får också bättre resultat i kombination med fotvårdsbehandling, då den tjocka nageln slipas ner så preparatet lättare kan tränga ner i nageln.

Egen vård hemma

Ta hand om det du använder varje dag – fötterna